28 Temmuz 2008 Pazartesi

Tekir Gezi yeri

TEKİR

Kahramanmaraş-Göksun karayolunun 55. kilometresindedir. Döngel Mağaralarının yanında çam ve ardıç ormanları ile kaplı çok güzel bir dinlenme yeridir. Arkıtçayı kenarları ve gözü, Değirmenderesi gözü ve kenarları, Yeşilgöz ve kıyısı, Uzundurdu gözü ve çevresi, Orman fidanlığı, Çam içi dinlenme yeri, Kapılı Mağara ve Tarhanakaya Mağaraları gezilip görülecek yerlerdir.

1951 yılında Kahramanmaraş'ın Kavlaklı, Kızıldamlar, Hartlap, Yenicekale köylerinden yazları yaylamak için gelen 12 ailenin yerleşmesi ile gitgide büyümüştür. Bol su kaynakları ve ulaşım ağının kapladığı bir yerde olduğundan çabuk gelişmiştir.

Gündelik kesilen eti, davaryoğurdu, elması, fasulyesi, peyniri, balı, alabalığı ve ardıç namındaki suyu meşhurdur. Yazları buraya Kahramanmaraş'tan, Osmaniye'den Kozan'dan ve Adana ile Gaziantep'ten gelen yaylacılarla nüfusu daha da artar.

Değirmenderesi Gözü'ne yapılan "Tekir Alabalık Üretim Tesisleri"de bu bölgenin kalkınmasında ve ekonomik yapısında canlanma meydana getirmiştir. Tekir alabalığı, çok lezzetli olduğundan çok kişinin dikkatini çeker.


Tekir'in hemen batısında yükselen Koyunoluk Dağı'nın tam zirvesinde sürekli akan 7 adet kaynak suyunun bulunması, Cenab-ı Allah'ın bir lütfudur. Etrafında kendinden başka yüksek dağ olmamasına ve yalçın sarp kayalara sahip olmasına rağmen dağın zirvesinden yaz kış sürekli akan bol sulu 7 adet kaynak suyu görenler hayranlıklarını gizleyememektedirler. Bu dağın zirvesine yürünerek yaya olarak 4 saatte çıkılabilmektedir.

Hiç yorum yok: